Paitsi
että ihminen tarvitsee leipää, tarvitsee se ennen kaikkea
leivänpäällisiä. Lihaa, juustoa, levitettä, vihannesta tai muuta
sellaista. Leipien lisäksi leivänpäälliset ovat täällä päin
vähän erilaisia kuin mihin suomessa on tottunut. Ei
kalkkunaleikettä tai saunapalvia. Leikkelevalikoima on aika heikko.
Sianlihaleikkeleitä löytyy, yleensä aika pienissä pakkauksissa,
eivätkä ne olekaan lihaosaston suosituimpia tuotteita. Ohuen ohutta
ei ole olemassa, ei oikeastaan edes tavallista. Ostin tavallisen 150
gramman kinkkupaketin, paketissa oli jopa 6 kinkkusiivua. Hintataso
samaa n. 10€/kg luokkaa kuin Suomessa. Lihahylly pullistelee
lähinnä erilaisista salamitangoista ja makkaroista, vähärasvaista
vaihtoehtoa ei ole olemassa. Salameille ja makkaroille myös oma
palvelutiskinsä, joka on useimmiten yhdessä juustotiskin kanssa.
|
Hevosenlihaskandaali! |
En
tiedä paikallista tapaa ilmoittaa sianlihan rasvapitoisuutta josko
se eroaisi kotimaisesta, mutta ne tavalliset kinkkusiivut ja
lihatiskin tavallinen sianliha yleensä sisältävät
tuoteselosteiden mukaan jostain syystä muka n. 30% rasvaa. En tiedä
mistä sellaiset lukemat saadaan laskettua, koska kanan, kalan,
kalkkunan, jauhelihan ja naudanlihan osalta rasvalukemat ovat samoja
kuin Suomessa. Isommissa kaupoissa löytyy juustotiskiltä vaikka
mitä. Herkkujuustoja ja erilaisia tavallisia kermajuustoja. Yleensä
halvin vaihtoehto on kilohinnaltaan n. 4€ luokkaa. Yleisimpiä
”paikallisia”
”erikoisuuksia”
ovat brynža-nimellä
kulkeva väriltään valkoinen ja maultaan miedohko, kuivahko, hieman
hapan ja erittäin suolainen juusto sekä Kaukasuksen alueelta
kotoisin oleva suluguni. Juustojen hintataso on käytännössä aivan
täysin sama kuin Suomessa.
|
Perus juustotiski, joka jatkuu myyjän kohdalla samankokoisena makkaratiskinä. |
Juustotiskin
muoviin kiedottujen juustopalasten lisäksi on tarjolla tavalliseen
suomalaiseen tapaan erillisiin valmiisiin pakkauksiin pakatuille
juustoille oma hylly. Näkyvin juusto kyseisellä hyllyllä on
Oltermanni. Käytännössä myös jokaikisestä pikkukaupasta ja
kauppahalleista löytyy Oltermannista vaihtoehdot 17% ja tavallinen.
Usein myös oranssiin pakkaukseen pakattu rasvaisempi (34%) versio,
mutta 9% versiota ei täällä ole. Yleensä 17% Oltermanni on myös
lähes ainoa vähärasvaisempi juusto mitä mistään kaupasta
löytyy. Myös Valion valmistama virolainen ”Atleet”-juusto tai pakkauksen
mukaan Jämsässä valmistettu ”Tysjaza ožer”
eli Tuhat järveä -niminen suomalaisjuusto löytyvät lähes joka
kaupan hyllystä, ja niistä on myös joskus myynnissä vastaavia
kevytversioita.
Sulatejuustoja
on hyvä valikoima, ja yksi näkyvimpiä ja arvostetuimipia
tuotemerkkejä on Valion Viola-sulatejuustot, joita on niin ikään
tarjolla aina ja kaikkialla. Paikalliset sulatejuustot ovat todella
halpoja, mutta en tiedä mistä aineesta saadaan tehtyä sellaisia
sulatejuustoja, joiden ravintosisältö on luokkaa 20g
hiilihydraattia, 20g rasvaa ja <5g proteiinia /100g.
Kalatuotteiden hyllystä ja säilykkeistä löytyy erilaisia
mätitahnoja ja sekä kala- että lihapohjaisia pasteijoita. Joka
kaupasta löytyy myös muutamien eri kalojen mätiä. Lohen mäti
kustantaa n. 5€ reilun sadan gramman purkilta, mutta halvempien
kalojen mätiä saa suunnilleen eurolla per purkki, ja olenkin
tykästynyt levittelemään leipäni päälle erityisesti
alaskanseitin mätiä: 16 prot, 5 rasvaa ja hinta 1€/130g.
|
Paikallisia sulatejuustoja lähikuvassa |
|
Eri kalojen mätiä, ravunlihapaloja ja sulatejuustoa. |
|
Paikallista margariinia, alle 30 snt/kpl. |
|
5 ruplaa ja risat per 70g. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti