lauantai 23. helmikuuta 2013

Isänmaan puolustajien päivä


  23. helmikuuta on Venäjällä yleinen vapaapäivä. Silloin vietetään Isänmaan puolustajan päivää (День защитника Отечества), joka vastannee lähinnä Puolustusvoiman lippujuhlan päivää. Virallisesti siis juhla koskee armeijassa palvelevia tai palvelleita henkilöitä, niin miehiä kuin naisiakin. Päivän viettämiseen liittyvät perinteet juontavat juurensa vuoteen 1918, jolloin tuona päivänä kansalaissodan alkumelskeissä suoritettiin laajoja värväyksiä Puna-armeijaan Pietarissa ja Moskovassa. Vuodesta 1922 alkaen tänä päivänä siis juhlittiin Puna-armeijan perustamisen vuosipäivää, ja päivää nimitettiin aluksi Puna-armeijan päiväksi (День Красной Армии). Venäjän lisäksi juhlaa vietetään ainakin Ukrainassa, Valko-Venäjällä ja Kirgisiassa samana päivänä. 

 1930-luvun lopulla itse Isä Aurinkoinen loi Neuvostoliiton propagandakoneiston käyttöön myytin, joka on edelleen suhteellisen laajalle levinnyt. Sen mukaan kyseistä päivää juhlittaisiin venäläisten (ja ennen kaikkea vastamuodostetun Puna-armeijan) joukkojen saksalaisista Narvassa ja Pihkovassa saavuttamien torjuntavoittojen kunniaksi. Todellisuudessa juuri sillä päivämäärällä ei mitään laajamittaisia tai ainakaan ratkaisevia taisteluita käyty, eikä ainakaan kyseisissä kaupungeissa. Vuonna 1949 päivän nimi muutettiin Neuvostoliiton armeijan ja laivaston päiväksi (День Советской Армии и Военно-Морского флота). 1990-luvun alussa päivän nimi muutettiin nykyiseen muotoon, ja se palasi hetkeksi tavallisten työpäivien joukkoon, kunnes taas 2002 alkaen on ollut vapaapäivä.

  Käytännön juhlinta sisältää esimerkiksi paikallisia paraateja ja ilotulituksia. Veteraanit ovat luonnollisesti näkyvässä roolissa. Venäjällä heitä riittää paitsi lukumääräisesti enemmän myös useammista sodista (Afganistan ja Tshetshenia). Kaikkien armeijan käyneiden ja sotiin osallistuneiden päivän lisäksi päivä toimii käytännössä myös miesten päivänä, vastineeksi naisten päivälle. Miespuoliset henkilöt saavat lahjoja ja huomiota naisilta, niin aviomiehet, poikaystävät, isät kuin pojatkin. Myös töissä tai koulussa kaikki miehet/pojat saattavat saada jopa pieniä lahjoja tai vähintään onnitteluita päivän johdosta työ- tai opiskeluyhteisönsä naisilta. Myös tavarataloissa ja mainoksissa päivä näkyy runsaasti, onhan se mitä mainioin tekosyy saada naiset ostamaan miehille kaikennäköistä, ja sekös kapitalistia naurattaa. Loppukevennyksenä suomalainen versio eli legendaarinen Isän Maan Puollustajat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti