perjantai 8. helmikuuta 2013

Bensaa ja vähän muutakin suonissa


  Liikennekulttuuri Venäjällä on varsin paljon vallattomampi kuin Suomessa. Liikenteessä on paljon hyvin vanhaa ja heikkokuntoista kalustoa, toisinaan taas näkee erityisesti uudehkoilla luksusautoilla kaahattavan aivan hillittömiä nopeuksia. Järjettömiä ohituksia, liian suuria tilannenopeuksia, piittaamattomuutta, rattijuoppoutta jne. Osa autoilijoista taas ajaa mielipuolisen hiljaa, pakottaen normaalilla nopeudella ajavat ohituksiin jopa tavallisilla yksikaistaisilla kaduilla. Yleinen tilanne taajamissa on esimerkiksi liikennevaloissa odottelevan kokonaisen autojonon kiertäminen vaikkapa vastaantulijoiden tai kääntyvien kaistaa hyväksi käyttäen. Tällöin letkan kiertänyt autoilija yleensä asettuu jonon kärkeen, liikennevalojen ja suojatien eteen risteyksen puolelle kärkkymään valojen vaihtumista. Reaktioajat tapaavat olla negatiivisia eli autoilijat ennakoivat muutamilla sekunneilla valojen vaihtumista.

  Toinen rutiiniluontoinen toimenpide on ohittaminen oikealta puolelta. Se tekee ajamisesta jännittävää erityisesti isompien kaupunkien pääväylillä, jotka ovat monesti 3- tai jopa 4-kaistaisia, ajonopeuksien kohotessa lähelle kolminumeroisia lukemia tai jopa yli. Ohittaessasi jonkun normaalisti vasemmalta ja palatessasi keskikaistalle on siis aina varmistettava ensin, ettei 1) takaa tuleva auto ole juuri lähdössä ohittamaan oikealta tai 2) oikeanpuolimmaisimmalta kaistalta ole joku siirtymässä samaan rakoon kuin sinä. Jos joku haluaa simuloida tilannetta, niin tarkoitusta vastannee esimerkiksi kruisailu Mäkelänkatua pitkin tavallisena talvisena arki-iltana 100 km/t vauhdissa, välillä bussikaistan kautta toisia ohitellen ja vanhoilla vihreillä risteyksien läpi painellen.

  Tavallisena arkipäivänä, vajaan tuhannen kilometrin pituisen ajomatkan varrella Pietarista eteenpäin, havaitsin metsähallituksen puolella kaksi henkilöautoa ja yhden rekan. Perille päästyäni ja tavarat purettuani lähdin tankkaamaan, ja sillä reissulla tuli vastaan vielä yksi kuorma-auton ja henkilöauton kolarointi. Kolaritilanteiden erityispiirre on myös se, että kolaroineita autoja ei siirretä milliäkään, ennen kuin miliisi on paikalla. Ainoastaan loukkaantuneet saa auttaa pois autoista, ei muuta. Tämä johtaakin yleensä hyvin nopeasti muodostuvien, todella pahojen ruuhkasumppujen syntymiseen. Venäjällä on myös melko yleistä asentaa autoon nk. dashcam eli ”kojelautakamera”. Syynä kameran tarpeellisuuteen ovat mm. kiistat kolaritilanteissa, korruptoitunut liikennemiliisi sekä vakuutushuijaukset. Kameroiden ansiosta internet pursuaa mitä kummallisempia tapahtumia venäläisiltä teiltä.

Sarjassamme "arvioin kaarteen väärin". Muun muassa tällaista tilannekuvaa matkan varrelta.
  Venäjällä tapahtuu vuosittain n. 200 000 tieliikenneonnettomuutta, joissa loukkaantuu n. 250 000 ja henkensä menettää n. 26 000 ihmistä. Luvut vaihtevat toki vuosittain ja trendi on onneksi ollut laskemaan päin. 2000-luvun puolivälin molemmin puolin kuolonuhrien määrä pyöri vielä n. 33 000 korvilla per vuosi. Pahimpien vuosien n. 23:sta tieliikennekuolemasta sataatuhatta asukasta kohden lukema on nyt tippunut kahdeksaantoista, mutta on järkyttävä verrattuna Suomen vastaavaan, joka on laskenut 6,5:stä alle viiteen parin viime vuoden aikana. Onnettomuudet seuraumuksineen aiheuttavat kansataloudellisellakin tasolla mitattuna massiivisia vahinkoja. Asiantuntijoiden tekemien laskelmien mukaan onnettomuuksista johtuvat taloudelliset menetykset ovat lähes 30 miljardia euroa vuodessa eli n. 2% maan bruttokansantuotteesta.

  Venäjän liikennemiliisin tilastot kertovat, että onnettomuuksista 85% johtuu kuljettajien tekemistä rikkeistä. Näistä 85%:sta joka neljännessä syy on ylinopeus, lähes kuudesosa johtuu perseilystä risteysalueella ja joka kymmenennen syy on ajelu vastaantulijoiden kaistalla. Joka viidennen onnettomuuden syy on jalankulkijassa ja 21% tapauksista ainakin osasyyllisenä on myös tien huono kunto. Rattijuopot ajelevat 6% Venäjän teillä syntyvistä onnettomuuksista – siis vuosittain noin 12 000 onnettomuutta, arviolta 2 000 kuolonuhria ja 2 miljardin euron edestä taloudellista vahinkoa – pelkästään vodkapäissään hurjastelun vuoksi. Ohessa vielä uutislinkissä ollut video kokonaisena. Hienoja ihmisiä ja kaunista katsottavaa ja kuunneltavaa. http://clipiki.ru/video/217441/CHudovischnaya-avariya-Ekstrennyiy-vyizov-112-REN-TV

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti