perjantai 1. helmikuuta 2013

Säästöä joka tankillisella

  Hämmästyksekseni Nesteen 98 (jonka tankkauspistoolissa oli mainos «финское качество»=suomalaista laatua) maksoi 42,90 ruplaa litralta. Ruplan kurssi kun on aikalailla tasan 40rub=1€. Siis suomalaiset hinnatkin? Aiemmin matkalla olin ollut havaitsevinani Lukoil-ketjulla ko. bensiinilaadun hinnaksi 35.80 rub. No, laadusta pitänee maksaa, tankki täyteen ja matka jatkuu. Edetessäni havaitsen, että Nesteen 98 on tosiaan jostain syystä huomattavasti kalliimpaa kuin muilla huoltamoketjuilla. Shellin V-Powerkaan ei yllä lähellekään Nesteen hintaa, vaikka Suomen puolella se tuntuu olevan aina hinnakkaampaa kuin kilpailijoiden 98-bensat.

  Tällä kertaa rajan ja Pietarin välin halvimman aseman palkinnon voittaa Linos-ketju, jolla hinta 98:lle on 33,60. Siis halvimman ja kalleimman vaihtoehdon välillä eroa on yli 9 ruplaa eli reilut 20 senttiä litralta, joka tarkoittaa täydessä 70 litran tankillisessa jo noin 15€. Seuraavan tankkauksen päätänkin suorittaa sopivasti vastaan tulevalla Linoksen huoltamolla aiemmin mainittuun hintaan, lähdettyämme etenemään Pietarista ja edettyämme jonkin matkaa kohti määränpäätä. Tankkailujen välissä majoituimme ystävällämme Pietarissa yön yli hyvin nukkuen kyetäksemme jatkamaan pitkää matkaamme koko seuraavan päivän ajan. Perillä määränpäässä tankatessa paikalliseksi hinnaksi ysikasille osoittautuu 31,70 ruplaa federaationlaajuisen Gazpromneft-ketjun valikoituessa tankkauspaikaksi. Myöhemmin kaupungissa tulee vastaan toiselta suurelta ketjulta, pääasiassa Tatarstanin tasavallan ja sen hallituksessa istuvien henkilöiden omistamalta Tatneftiltä, vielä parempi noteeraus 30,70 eli 0,76€/litra.

 Venäläiset öljy-yhtiöt ovat innokkaita urheilun sponsoroijia. Gazprom tytäryhtiöineen ei tee tästä poikkeusta. Ruplani valuivat siis muiden muassa Bundesliigan Schalke04:lle, Pietarin Zenitille ja Serbian ylpeydelle Crvena Zvezda Belgradille. Hulk on tuotu Portugalin lämmöstä minun kopeekoillani potkimaan palloa ympäri Äiti Venäjää ja maksan osani Teemu Pukin palkasta! Myös suomalaisvalmennuksessa pelaavat, KHL-jääkiekkoliigan kärkijoukkueisiin kuuluvat Avangard Omsk ja Pietarin SKA kuuluvat Gazpromin tukea nauttiviin urheiluseuroihin. Jään siis odottamaan, koska Gazprom pelaa Gazpromia vastaan KHL:n finaaleissa tai eurokentillä, kuten aikoinaan Mestareiden liigan Opel vs. Opel -ottelussa konsanaan.

Syyskuussa 2012 Pietarin Zenitiin 40 miljoonan euron siirtosummalla FC Portosta hankittu 6,5 miljoonan euron vuosipalkkaa nauttiva brasilialaishyökkääjä Hulk antamassa vapaapotkua lokakuisessa kotiottelussa Petrovskin stadionilla FK Kuban Krasnodaria vastaan. Vain hieman yli 21 000 katsojaa vetävän auttamattoman vanhanaikaisen stadionin tilalle, ollaan rakentamassa Venäjällä vuonna 2018 pidettäviä jalkapallon MM-kisoja varten reilusti yli 60 000 katsojan stadionia. Uusi areena on ollut rakenteilla jo kuuden ja puolen vuoden ajan ja maksanut tähän mennessä vähän toista miljardia euroja, josta valtio-omisteinen Gazprom on maksanut 350 miljoonaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti