Tuoretta patonkia, 25 senttiä kpl |
Leipävalikoimista
löytyy myös ruispaloja, tai pikemminkin ruispuikuloita, vaikka se
ei niin kovin suosittu ja tuttu leipä Venäjällä vielä olekaan.
Kyseisiä puikuloita valmistaa Fazer Hlebnyi Dom -tuotemerkin takaa.
Hlebnyi dom on Pietarin suurin leipomo, joka perustettiin 30-luvulla
ja jatkoi toimintaansa myös koko Leningradin piirityksen ajan –
asia josta paikalliset ovat ylpeitä ja joka on varmasti brändin
kannalta tärkeä. Se on ollut vuodesta 1997 jatkuvasti rajan
takaisilla markkinoilla kasvua hakevan Fazerin omistuksessa.
Yritysostojen jälkeen tällä hetkellä neljä leipomoa Pietarissa
ja yhden Moskovassa omistavalla Fazerilla onkin yli kolmanneksen
markkinaosuus Pietarin alueella, ja se on alan johtavia yrityksiä
myös Moskovassa ja koko Venäjällä. Fazerin makeisista Liquer
fills, Fazermint ja Geisha ovat täällä suosituimpia ja
arvostettuja laatuja.
Yksi
itseäni miellyttävä ”erikoisuus” paikallisilla leipähyllyillä
on lavash. Se ei ole venäläinen vaan oikeastaan Kaukasuksen
alueella äärimmäisen suosittu leipä. Se on yksikertaisesti
vaaleaa leipää, joka on leivottu rieskamaisesti hyvin ohueksi,
joten se soveltuu hyvin esimerkiksi käärittäväksi vaikkapa
jauhelihan ympärille. Toisin sanoen siis Kaukasuksen versio
tortilloista. Tuoreena se on pehmeää, mutta jo parissa päivässä kuivuu ja muuttuu halkeilevaksi jos sitä yrittää taivuttaa. Lavash täytettynä lihalla (yleisimmin kanan),
salaatilla ym. vihanneksillä ja majoneesilla/smetanalla ja
kastikkeella ryyditettynä tottelee nimeä shawerma ja on erittäin
suosittu pitakebabin/tortillan tapainen paikallinen pikaruoka. Siitä
lisää joskus toiste.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti