sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Suomalaisia kauppoja


  Venäjällä yksityinen kulutuskysyntä kasvaa tasaisesti, teollisuustuotantoa nopeammin. BKT:n kasvuvauhti on noin 4% luokkaa vuodessa, ja se perustuu hyvin suurelta osin öljyn ja kaasun maailmanmarkkinahintoihin. Jos hinnat laskevat, vaikuttaa se nopeasti koko talouteen, ja talouskasvu tipahtaa sitä mukaa. Vähittäiskaupan liikevaihto on kasvoi ennen vuoden 2008 talouskriisiä 15% vuosivauhtia, tipahti miinukselle 2009 ja on vuodesta 2010 pyörinyt 6-8% tuntumassa. Tämä houkuttelee myös S- ja K-ryhmiä investoimaan päivittäistavarakauppoihin, pääasiassa Pietarin alueelle. Pietarin ensimmäinen Prisma avattiin 2008, ja tällä hetkellä niitä on 12. Ensimmäinen cittari, ”К-Руока” eli K-Ruoka kyrillisillä kirjoitettuna, avattiin viime itsenäisyyspäivän aattona.

  Sekä K- että S-mafioiden tavoitteena on kasvaa nopeammin kuin yleinen markkinakehitys ja se on tähän mennessä toteutunutkin. Keskon tavoite on avata kuluvan vuoden aikana 4 uutta K-Ruokaa, Prisman suunnitelmat taas tähtäävät tällä hetkellä siihen että Pietarin alueella olisi pidemmällä tähtäimellä noin kolmisenkymmentä Prismaa. Näkyvimpiä suomalaisille tuttuja kauppoja ovat mm. 14 K-Rautaa Luoteis-Venäjällä ja 31 Intersportia ympäri maata. Vuonna 2006 ensimmäisen myymälänsä Venäjällä avanneen K-Raudan suunnitelmat ovat 2015 vuoden loppuun mennessä avata 11 uutta liikettä ja kolminkertaistaa liikevaihto. Hämmentävä tosiasia on myös se, että useat K-Raudoista ovat täällä auki iltakymmeneen tai muutama jopa 23 asti. Tällä hetkellä markkinaosuus Luoteis-Venäjällä on heidän oman arvionsa mukaan n. 5% luokkaa, Valko-Venäjän puolella Keskolla on 6 rautakauppaa ja arvion mukaan n. 9% markkinaosuus.

  Kauppaketjuista K:n ja S:n lisäksi myös Stockmann on ollut näkyvästi mukana Venäjän markkinoilla, jonne se suuntasi alun perin jo neuvostoajan viime metreillä. Stockmann-tavarataloja on Suomessa 7 (ja kaikissa voi maksaa myös ruplilla!), Venäjällä sen sijaan tätä nykyä jo 8. Uusin ja uljain on Pietarin kiistatta keskeisimmällä paikalla, pääkadun Nevskin Prospektin alussa vastapäätä Moskovan asemaa, sijaitseva kauppakeskus. Pietarissa on lisäksi toinenkin Stocka, Moskovassa 5 ja yksi Uralilla Jekaterinburgin miljoonakaupungissa. Lisäksi konserniin kuuluvia Lindexejä on itärajan takana 22, Seppälöitä 48 ja vielä pari lisää Ukrainassa. Aikoinaan konserni on ollut mukana tuomassa mm. Zaran ja Niken myymälöitä Venäjälle. Stockmann on joutunut kokemaan täällä pari kalliimpaakin takaiskua, uusimman Pietarin tavaratalonsa rakennusprosessin ”yllättäen” monimutkaistuessa ja pitkittyessä, sekä joitain vuosia takaperin Moskovassa, kun kesken pitkän vuokrasopimuksen vuokranantaja päätti alkaa vaatimaan käsittämättömiä summia vastoin sopimusta ja oikeuden päätöksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti