sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Raja 2013


  Viimeiset facebook-chattäykset ja puhelut ovat käynnissä kun saavumme matkakumppanini kanssa rajanylityspaikalle kulkineellamme. Määränpäässä tammikuun lopussa pakkaslukemat voivat olla jopa enemmän kuin-30ºC ja kesällä taas lämpötila kivunnee toivottavasti ainakin lähelle +30ºC, vaikka Siperia onkin vielä kaukana. Toisin sanoen aivan samat kelit löytyy kuin Suomestakin. Tämä tarkoittaa siis sitä, että koko vaatekaappi pitää ottaa mukaan.

  Koska matkantekoväline on perinteisesti laatumerkkinä tunnetun eurooppalaisvalmistajan hyvinvarusteltu, tehokas ja tilava perheautomalli (joskin jo viime vuosituhannen loppupuolella valmistettu), mahtuu sen sisuksiin eritoten takapenkit kumottuna varsin mittava määrä toinen toistaan tarpeellisempaa tavaraa. Suomen puolella tullissa on käynnissä suureksi ihmetykseksemme poikkeuksellinen venäläisissä kilvissä olevien autojen penkominen. Me kuitenkin pääsemme sekunneissa passintarkastuksen läpi ja jatkamme autolla eteenpäin saman tien.

  Venäjän puolella ei ole käytännössä lainkaan jonoa, vaikka kellonaika on vielä suhteellisen säädyllinen normaalilla päivärytmillä operoiville ihmisillekin. Pääsemme välittömästi passintarkastukseen, mutta autoihin kurkkiva tullitäti kiinnittää sillä aikaa huomionsa täyteen takakonttiimme ja nopean, avoimesta ovesta suoritetun kurkistuksen jälkeen komentaa: Boks!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti